KYSYMYKSET JA VASTAUKSET

Kysymykset ja vastaukset -palstalla vastaan kysymyksiin, jotka tulevat usein esille keskusteluissa asiakkaitteni kanssa ja ovat pika-apuna muillekin palstan lukijoille. Jos haluat kysyä minulta jotakin tämän palstan välityksellä, lähetä kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen:
kysymykset@omatyyli.com


K Olen ikuinen laihduttaja. Miten voisin huijata vaatteilla niin, että edes näyttäisin hiukan hoikemmalta?

K OMA TYYLI Jutta Väissiltä saamani pukeutumisneuvonta on helpottanut paljon vaatevalintojani. Uskon jo edistyneeni vaatteiden yhdistelyssä, mutta jalkineet tuottavat vielä ongelmia. Osaisitko, Jutta, antaa jonkun yleispätevän nyrkkisäännön kenkien valintaan?

K Voinko kesäkuumalla olla työpaikalla hihattomassa tai spaghettiolkaimisessa topissa?

K Miesten irto- ja puvuntakeissa on usein hihassa kangasetiketti. Kuuluuko tämä etiketti olla takissa vai pitäisikö se poistaa ennen käyttöä?

K Mikä on oikea pituus pitkien housujen lahkeissa?

K Mitä käytetään pikkutakin alla jos ei haluta käyttää solmiota ja silti tavoitellaan siistiä ja rentoa pukeutumista?

K Olen yläosaltani kokoa 38 ja alaosalta kokoa 40-42. Haluaisin vaatevarastooni monikäyttöisen kotelomekon, mutta miten valitsen oikean koon?

K Olen ikuinen laihduttaja. Miten voisin huijata vaatteilla niin, että edes näyttäisin hiukan hoikemmalta?
V Mikä saa näyttämään hoikemmalta? No se, että näyttää pidemmältä.
Helppoja pidentäviä, siis myös hoikentavia, pukeutumiskeinoja on useita. Tässä muutama esimerkki;

Käytä yksivärisiä tai yhden värin eri sävyistä yhdisteltyjä asukokonaisuuksia. Yhden värin eri sävyjen yhdistelyssä toimii hyvin perusohje, tummemmat sävyt alaosiin ja vaaleammat lähelle kasvoja.

Älä jaa vartaloasi vaatteilla vaakasuuntaisiin osiin, vaan keskity luomaan pystysuuntaisia linjoja.

Opettele tuntemaan oma vartalotyyppisi, jolloin kanssaihmisten katse ei kiinnity sinne mihin vähiten haluaisit.

Sävytä sukkasi alaosiesi ja jalkineittesi kanssa. Älä siis koskaan pue vaaleita sukkia tai sukkahousuja tumman alaosan ja tummien kenkien kanssa.

Ryhdikkäät vaatteet ovat sinulle parempia kuin hyvin laskeutuvat. Muista kuitenkin kohtuus, sillä jäykkyys taas suurentaa.

Maltillisilla olkatoppauksilla voit helposti lisätä ryhtiä koko olemukseesi. Lisäksi usein jo pelkkä vartalotyypin tasapainottaminen olkatoppauksin saa ihmeitä aikaan.

Ulkoisen olemuksesi tärkein osa on kuitenkin mielestäni se, että olet sinut itsesi kanssa. Positiivinen itseluottamus huomataan aina ennen kilojasi!

Monesta eri Pukeutumistilaisuudestani olisi sinulle varmasti hyötyä, joten varaa aikasi.

Takaisin kysymyksiinK OMA TYYLI Jutta Väissiltä saamani pukeutumisneuvonta on helpottanut paljon vaatevalintojani. Uskon jo edistyneeni vaatteiden yhdistelyssä, mutta jalkineet tuottavat vielä ongelmia. Osaisitko, Jutta, antaa jonkun yleispätevän nyrkkisäännön kenkien valintaan?
V Yleispätevyys saattaa olla kysymyksesi ongelmakohta. On kuitenkin hyvä muistaa, että jalkineiden pitää olla ainakin puhtaat ja hyvinhoidetut. Jalkineiden värin valintaan voin antaa helpon muistisäännön; valitse jalkineittesi väriksi vähintään yhtä tumma tai tummempi kuin alaosasi, hameesi tai housujesi, väri. Tietysti jalkineiden värivalintaa helpottaa myös se, jos sama väri toistuu muussakin pukeutumisessasi tai esimerkiksi muissa asusteissasi. Yleispätevää ohjetta oikean jalkinetyylin valintaan onkin sitten jo paljon vaikeampi antaa, mutta uskon kuitenkin, että jo se, että pysähdyt miettimään tyylin sopivuutta auttaa valinnoissasi eteenpäin ja mitä pidemmällä olet oman tyylisi rakentamisessa sitä helpommin kaikki jalkineesi tukevat sinun omaa tyyliäsi, etkä sorru virhevalintoihin.

Takaisin kysymyksiinK Voinko kesäkuumalla olla työpaikalla hihattomassa tai spaghettiolkaimisessa topissa?
V Kyllä ja et. Voit pukea hihattoman tai spaghettiolkaimisen topin työpaikallesi toisen vaatteen, esim. jakun, neuletakin, tai jopa pitkä- tai lyhythihaisen paitapuseron, alle, mutta edes kesäkuumalla et voi esiintyä työpaikalla pelkästään hihattomassa vaatteessa. Hihattomuus ei kuulu työpukeutumiseen. Lisäksi se ei ainakaan lisää arvostustasi työpaikalla ja saattaapa se joskus jopa viestiä, että et ole juurikaan kiinnostunut työtehtävistäsi, koska pukeudut selvästi jo vapaa-aikaan. Useimmilla työpaikoilla on ilmastointi, joten työpaikalle voi kesäkuumallakin pukeutua siististi ja asiallisesti, koska siellä on viileämpää kuin ulkotiloissa.
Tämä ohjeeni koskee tietysti vain työpaikkoja, joissa joudut tai pääset tekemisiin muiden ihmisten kanssa. Yksin ollessasi, vaikka sitten työpaikallakin, on tietysti ihan sama miten pukeudut.

Takaisin kysymyksiinK Miesten irto- ja puvuntakeissa on usein hihassa kangasetiketti. Kuuluuko tämä etiketti olla takissa vai pitäisikö se poistaa ennen käyttöä?
V Tämä kangasetiketti pitää poistaa takista ennen takin käyttöönottoa. Valitettavan usein tosin näkee muuten lähes moitteetonta pukupukeutumista, mutta vielä kiinniolevasta hihaetiketistä huomaa, että työsarkaa kyllä riittää. Mielestäni jo myyjän kaupassa pitäisi huolehtia etiketin poistamisesta tai ainakin muistuttaa, ettei etiketti kuulu näkyville. Etikettihän on hihassa vain helpottamassa myyjän työtä, jotta eri laadut olisi mahdollisimman helppo erottaa toisistaan. Lisäksi tällä kangasetiketillä on toki myös brändimerkitys eli hieno merkki luo mielikuvan hyvästä laadusta.

Takaisin kysymyksiinK Mikä on oikea pituus pitkien housujen lahkeissa?
V Pitkien housujen lahkeenpituus määräytyy lahkeensuun leveyden ja käytettävien jalkineiden mukaan. Miesten kenkien ja naisten matalakorkoisten kenkien kanssa riittää, kun housujen lahkeet tavoittavat kengän ja koron liitoskohdan tai ulottuvat ilman jalkineita lattiaan tai lyhyimmillään 1cm:n lattiasta ylöspäin. Korkeakorkoisempien jalkineiden kanssa lahkeiden pitäisi olla selvästi pidemmät eli ulottua ainakin 2cm:ä kengän ja koron liitoskohdan yli.
Oikein kapealahkeisten housujen kohdalla ei voi noudattaa antamaani ohjetta vaan on syytä ainoastaan tarkistaa, että lahkeet ovat mahdollisimman pitkät jäämättä kuitenkaan laskoksille kenkien päälle. Leveä lahkeisten housujen kohdalla kannattaa käyttää muistisääntöä; mitä leveämmät lahkeet sitä pidemmät.

Takaisin kysymyksiinK Mitä käytetään pikkutakin alla jos ei haluta käyttää solmiota ja silti tavoitellaan siistiä ja rentoa pukeutumista?
V Tavoiteltaessa rentoa mutta silti siistiä pukeutumista voi pikkutakin alla käyttää värillistä tai kuosillista kauluspaitaa vaikkapa ylänappi auki. Pikkutakin alle voi myös pukea poolopaidan, t-paidan tai ohuen neuleen.

Takaisin kysymyksiinK Olen yläosaltani kokoa 38 ja alaosalta kokoa 40-42. Haluaisin vaatevarastooni monikäyttöisen kotelomekon, mutta miten valitsen oikean koon?
V Mekon kokoa valittaessa lähtökohdaksi kannattaa ottaa vartalon levein kohta, joka sinun kohdallasi on ilmeisesti lantio tai reidet. Siispä sovita ensin kokoa 40 tai 42 löytääksesi alaosallesi sopivan koon. Kun kokoero on enimmillään kaksi kokoa tai mekon yläosassa on useita leikkuusaumoja, voi ammattitaitoinen ompelija helposti pienentää yläosan juuri sinulle oikeankokoiseksi. Muistisäännöksi vaatteen koon muutoksiin kannattaa ottaa se, että yleensä vaatetta on aina helpompi pienentää kuin suurentaa. Jos tunnet itsesi epävarmaksi, tilaa minulta ostosapu niin tulen helpottamaan päätöksiäsi ja ohjaamaan sinut ammattitaitoiselle ompelijalle.

Takaisin kysymyksiin
Site Design & Copywriting Jutta Väissi.
Copyright © 2018
OMA TYYLI JUTTA VÄISSI. All Rights Reserved.